Co to są Kluby Zakupowe?

Kluby Zakupowe działają według zasady krótkich łańcuchów – od producenta do klienta, bez zbędnych pośredników. System jest bardzo prosty: z jednej strony grupa lokalnych rolników i małych przetwórców, a z drugiej grupa konsumentów. Pośrodku organizacja pozarządowa, która kojarzy jednych z drugimi.

Rolnicy uczestniczą w organizacji Klubu, zajmują się przygotowaniem, pakowaniem i dostarczaniem żywności do punktów odbioru lub bezpośrednio do domu klienta. Każdy Klub ma opiekuna, który koordynuje wszystkie działania. Niewielka marża, jaką dodaje się do ceny sprzedawanych produktów, pokrywa tylko niezbędne koszty organizacyjne i księgowe. Pozostałe pieniądze trafiają bezpośrednio do rolników.

Kluby nastawione są na sprzedaż produktów lokalnych, sezonowych, wytwarzanych oraz przetwarzanych metodami naturalnymi i tradycyjnymi. Dlatego większość rolników i przetwórców tworzących Kluby Zakupowe na terenie Małopolski prowadzi gospodarstwa ekologiczne lub tradycyjne, ma odpowiednie certyfikaty, w tym certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski. Są to gospodarstwa niewielkie, czasem małe przydomowe ogródki, w których właściciele uprawiają warzywa i owoce głównie na potrzeby własnej rodziny, a nadwyżkę oddają do Klubu Zakupowego. Warunek jest jeden – ma być zdrowo, naturalnie, bez zbędnej chemii i GMO! Gospodarstwa są pod stałym nadzorem i przechodzą szczegółowe kontrole.

Klienci Klubów Zakupowych mają pełną informację o produktach oraz gospodarstwach, z których te produkty pochodzą. Mogą, jeśli chcą, gospodarstwa odwiedzić, poznać ich właścicieli, zobaczyć jak uprawiane i czym nawożone są warzywa, co jedzą zwierzęta lub jak wygląda proces produkcji sera czy kiszonek. Klienci Klubów Zakupowych towar zamawiają przez stronę internetową lub wysyłając e-mail. Sprzedaż odbywa się zazwyczaj raz na tydzień.

Warzywa i owoce zbiera się w dniu dostawy lub dzień wcześniej. Dzięki temu są zawsze świeże.

Eliminacja pośredników, niepotrzebnego transportu i innych kosztów, np. wynajmowania sklepów lub magazynowania produktów, sprawia, że klient dostaje produkt z pewnego źródła, zdrowy i w dobrej cenie. Takie wspólne kupowanie opłaca się i rolnikom i konsumentom. Rolnik dostaje godną i sprawiedliwą zapłatę za swój produkt, a konsument ma pewność, że pomidory czy ogórki, które kupił nie dojrzewały zamknięte w skrzynkach w trakcie długiego transportu, nie leżały w chłodniach i nie były pryskane żadnymi chemicznymi specyfikami.

Za każdym produktem, który kupujemy stoi konkretny człowiek. Jajka są od pana Jana, jabłka od pani Krysi, a soki od pana Stanisława. Wiemy co i od kogo jemy. Wspieramy lokalnego rolnika, a nie międzynarodową korporację!

Obecnie w Małopolsce mamy już sześć Klubów Zakupowych. Dwa kolejne są w trakcie organizacji oraz budowania grupy rolników i przetwórców.

Każdy Klub powstawał lokalnie, w oparciu o różne organizacje, z różną historią. Każdy ma też inną nazwę i logo oraz specyficzne dla danego regionu produkty. Na Podhalu królują sery, wędliny i miody. W Klubie Zakupowych Koszyk Lisiecki możemy natomiast kupić niemal wszystko, co potrzebne, by zdrowo się odżywiać – warzywa, owoce, pieczywo, nabiał, wędliny i mięso oraz różnego rodzaju przetwory. Dlatego też Kluby współpracują ze sobą i od czasu do czasu wymieniają się produktami, organizując sprzedaż wzajemną.

 

Jak działa Klub Zakupowy?

  • Klub ma swojego opiekuna/koordynatora, który znajduje rolników i przetwórców, dokonuje wyboru produktów, ustala ceny;
  • Co tydzień lub częściej opracowywana jest nowa oferta Klubu, którą opiekun wysyła do klientów mailem lub publikuje na stronie internetowej;
  • Klienci zamawiają produkty przez e-mail lub za pośrednictwem strony internetowej;
  • Opiekun zamawia towar u rolników, określając rodzaj, ilość, sposób pakowania i dostarczenia produktów;
  • W „centrum logistycznym” towar jest segregowany i pakowany według zamówień;
  • Klienci odbierają towar osobiście w punktach odbioru lub jest on im dostarczany do domu;
  • Po zamknięciu sesji, następuje rozliczenie z rolnikami.

Festiwal Produkt Lokalny z Małopolski, Kraków – Cholerzyn 2016