„Ziołowa dolina”

Ziołowa Dolina pani Basi

Barbara Zych to człowiek orkiestra. Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne, działa w lokalnych stowarzyszeniach, pomaga w Klubie Zakupowym, robi szkolenia i warsztaty. Jej 6-hektarowa „Ziołowa dolina” leży we wsi Kończyska, kilkanaście kilometrów od Tarnowa.

– Dlaczego Ziołowa Dolina? Bo uwielbiam zioła, szczególnie te dziko rosnące. Zbieram je, suszę, pakuję w woreczki, które można potem powiesić w szafie lub dodać do kąpieli – mówi pani Basia.

Ale zioła to tylko jedna z jej pasji. Uprawia też warzywa i owoce – naturalnie bez żadnych chemicznych oprysków i nawozów. W jej sadzie rosną tradycyjne odmiany jabłoni i grusz. A ze swoich warzyw i owoców robi przetwory – dżemy, soki, kiszonki. Jej flagowym produktem są ogórki kiszone w studni, które zostały  wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Ogórki kisiła jej babcia, potem mama, a teraz ona kontynuuje rodzinną tradycję. Szczególną miłością darzy pani Basia „Pięknego Jasia”. Dania z fasoli, które przyrządza to prawdziwe frykasy.

W „Zielonej Dolinie” można odpocząć od zgiełku miasta, pobyczyć się jak mówi właścicielka, spróbować zdrowych i smacznych potraw, nazbierać ziół. Jest altana, grill, miejsce na ognisko, plac zabaw dla dzieci, mini boisko do siatkówki oraz dwa kucyki. Pani Basia nauczy też wypieku chleba, w starym tradycyjnym piecu. Na gości, którzy odwiedzą to urokliwe miejsce czeka spokój, wyciszenie i relaks. Gospodarstwo ma certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

Ziołowa Dolina
32-840 Zakliczyn,
Kończyska 80,
e-mail: barbarazych6@wp.pl

Strona www: ziolowadolina.pl

Dobre przepisy

Ogórki kiszone w studni – przepis pani Basi

Składniki

Na jeden litrowy słoik

  • 0,5 kg ogórków (wielkości od 4 do 12 cm)
  • Duża gałązka kopru wraz z kwiatem
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kawałki chrzanu o dł. 4 cm
  • 3 szklanki wody (zimna źródlana)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Przygotowanie należy rozpocząć od wypłukania ogórków i kopru oraz obrania czosnku i chrzanu. Następnie trzeba ułożyć ogórki w beczce lub w słoju wraz z czosnkiem, koprem, chrzanem i przygotować solankę – rozpuścić sól w wodzie. Przygotowane ogórki zalać solanką i szczelnie zamknąć, zakręcić słoiki lub beczki. Beczkę wpuścić do studni, a słoiki wynieść do ciemnej piwnicy bądź spiżarni na dwa miesiące, gdzie będą kisnąć w niskiej temperaturze.