Góralska kiełbasa od Majerczyka
Jeśli chce Pani spróbować prawdziwej góralskiej, wędzonej kiełbasy, tylko od Majerczyka – usłyszałam podczas mojej wycieczki na Podhale. Kiełbasy wędzone w tradycyjnych wędzarniach na dymie olchowo-bukowym z dodatkiem drewna drzew owocowych oraz jałowca, kiełbasy pieczone, a także szynki, pasztety i bekony Zakład Masarski Majerczyk produkuje od 1994 roku. Surowce do produkcji pochodzą od lokalnych, zaufanych dostawców. Sposób wytwarzania oparty jest o tradycyjne receptury i metody. Kiełbasy i szynki są z mięsa, a nie miksów mięsopodobnych.
Do najbardziej znanych i cenionych na rynku produktów należą:
- Kiełbasy pieczone: Wiejska, Swojska, Głogowska, Myśliwska i Chłopska
- Kiełbasy wędzone w tradycyjnych wędzarniach
- Wędzonki tradycyjne: szynka staropolska, szynka chłopska, szynka cygańska, szynka wiejska, bekon cygański – marynowane w zalewach o tradycyjnych składnikach wędzone na specjalnie dobieranym drewnie drzew owocowych;
- Tradycyjne wyroby garmażeryjne wytwarzane według starych rodzinnych receptur: pasztet wiejski, pasztet chłopski, salcesony chłopskie.
Kiełbasa podhalańska firmy Majerczyka znalazła się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Masarnia jest dobrze znana na lokalnym, podhalańskim rynku. Ma swoje firmowe sklepy m.in.: w Zakopanem i Nowym Targu.
Dane kontaktowe
34-424 Szaflary, Skrzypne
ul. św. Królowej Jadwigi 77,
tel. 18 275 57 79,
e-mail: biuro@majerczyk.com.pl
Strona www: www.majerczyk.com.pl