Góralska kiełbasa od Majerczyka

Jeśli chce Pani spróbować prawdziwej góralskiej, wędzonej kiełbasy, tylko od Majerczyka – usłyszałam podczas mojej wycieczki na Podhale. Kiełbasy wędzone w tradycyjnych wędzarniach na dymie olchowo-bukowym z dodatkiem drewna drzew owocowych oraz jałowca, kiełbasy pieczone, a także szynki, pasztety i bekony Zakład Masarski Majerczyk produkuje od 1994 roku. Surowce do produkcji pochodzą od lokalnych, zaufanych dostawców. Sposób wytwarzania oparty jest o tradycyjne receptury i metody. Kiełbasy i szynki są z mięsa, a nie miksów mięsopodobnych.

Do najbardziej znanych i cenionych na rynku produktów należą:

  • Kiełbasy pieczone: Wiejska, Swojska, Głogowska, Myśliwska i Chłopska
  • Kiełbasy wędzone w tradycyjnych wędzarniach
  • Wędzonki tradycyjne: szynka staropolska, szynka chłopska, szynka cygańska, szynka wiejska, bekon cygański – marynowane w zalewach o tradycyjnych składnikach wędzone na specjalnie dobieranym drewnie drzew owocowych;
  • Tradycyjne wyroby garmażeryjne wytwarzane według starych rodzinnych receptur: pasztet wiejski, pasztet chłopski, salcesony chłopskie.

Kiełbasa podhalańska firmy Majerczyka znalazła się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Masarnia jest dobrze znana na lokalnym, podhalańskim rynku. Ma swoje firmowe sklepy m.in.: w Zakopanem i Nowym Targu.

Dane kontaktowe

Majerczyk s.j.
34-424 Szaflary, Skrzypne
ul. św. Królowej Jadwigi 77,
tel. 18 275 57 79,
e-mail: biuro@majerczyk.com.pl

Strona www: www.majerczyk.com.pl