W ogródku księdza Kościółka

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Serce Pogórza » W ogródku księdza Kościółka

W ogródku księdza Kościółka

Jeśli ktoś nie próbował przetworów ks. Wojciecha Kościółka z parafii w Dzierżaninach, ten nie wie, co znaczy powiedzenie „niebo w gębie”. Od 12 lat ksiądz Wojciech robi sałatki, kiszonki, syropy i soki (z mięty, czarnego bzu, pokrzywy), nalewki, dżemy, kompoty i konfitury. Przepisy znajduje w starych klasztornych księgach i zakonnych kuchniach.

Jego „ogórki klaryski” wedle receptury sióstr klarysek z Nowego Sącza są po prostu znakomite. – No ja dziadostwa nie robię – śmieje się. Mieszkańcy wsi mówią, że parafia księdza Kościółka to dla nich miejsce kultowe. I to nie tylko z wiadomego powodu. Ale także z racji kulinarnych pasji ich proboszcza. Jego specjały to m.in.: grzybki na półsłodko z zalewą z wina, a nie z octu, rydze na miodzie i papryczki słodko-kwaśne. Grzyby w sezonie zbiera sam w pobliskich lasach.

Ksiądz Wojciech ma przy kościele niewielki ogródek, w którym uprawia warzywa i zioła. W ubiegłym roku po raz pierwszy zasadził żyworódkę pierzastą, z której zamierza robić zdrowotne nalewki. – Zioła mają w sobie niezwykłe moce. Leczą i wzbogacają smak potraw – mówi ks. Wojciech, który o ich właściwościach mógłby opowiadać godzinami.

Dane kontaktowe

Proboszcz Parafii p.w. Matki Boskiej Częstochowskiej w Dzierżaninach,
Dzierżaniny, 32-842 Paleśnica,
tel. 14 66 54 198
Dobre przepisy

Sok z mięty – przepis ks. Wojciecha

Składniki

  • 2 l wody
  • 30 łodyg mięty
  • 20 dag cukru
  • Można dodać sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Miętę myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy we wrzątku przez około pół godziny. Zagotowany wywar odstawiamy na 24 godziny, najlepiej w chłodne miejsce. Po upływie 24 godzin wywar  z mięty odcedzamy. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Garnek z wywarem z mięty, cukrem i sokiem z cytryny wstawiamy na gaz i gotujemy przez kolejne 40 minut. Gorący sok z mięty wlewamy do słoików, które zakręcamy i ustawiamy dnem do góry.