Tradycyjne gospodarstwo rolne rodziny Gorzkowskich z Zastowa

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Marchewka » Tradycyjne gospodarstwo rolne rodziny Gorzkowskich z Zastowa

Warzywa z Zastowa

Tradycyjne gospodarstwo rolne rodziny Gorzkowskich z Zastowa ma około 20 hektarów, więc jak na warunki małopolskie jest całkiem duże. Rodzina uprawia przede wszystkim warzywa: marchewkę, pietruszkę, jarmuż, selera, cebulę, cukinię, ziemniaki i buraki oraz ogórki i kapustę, z których robią smaczne, tradycyjne kiszonki. Hodują też bydło, świnie i drób. Jak zapewnia pan Jan w gospodarstwie używane są tylko naturalne nawozy – własny obornik i gnojowica. A warzywa uprawiane są zgodnie z zasadami płodozmianu.

Swoje warzywa gospodarze sprzedają na targach, w Klubie Zakupowym Marchewka, ale także zaopatrują wiele krakowskich restauracji oraz kilka domów opieki społecznej i żłobków. Warzywa można kupić też bezpośrednio w gospodarstwie, które wyróżnione zostało certyfikatem PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

32-010 Luborzyca,
Zastów 7,
tel. 669 982 202, 018 208 10 65,
e-mail: ekobobak@gmail.com
Dobre przepisy

Zupa krem z dyni z imbirem

Składniki

  • Około 0,7 – 0,8 kg dyni obranej ze skóry, oczyszczonej z gniazda nasiennego i pokrojonej na kawałki
  • duża cebula
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia imbiru – ok 3 cm
  • Około 1 litra wywaru warzywnego (z dobrych, świeżych i niepryskanych warzyw)
  • 2 łyżki oliwy (może też być olej z pestek dyni)
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sól

do dekoracji:

  • garść prażonych pestek dyni
  • gęsta, kwaśna śmietana – kilka łyżek

Sposób przygotowania

Zupa smakuje znacznie lepiej, gdy dynię razem z cebulą i czosnkiem upieczemy wcześniej w piekarniku. Polana oliwą w żaroodpornym naczyniu piecze się około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy warzywa są już miękkie należy przełożyć je do garnka, dodać bulion warzywny i pozostałe przyprawy, w tym starty na tarce imbir i wszystko zmiksować blenderem. Następnie zupę należy pogotować jeszcze kilka minut. Powinna być gęsta, kremowa. Po przelaniu do miseczek dekorujemy ją gęstą, kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. Smakuje rewelacyjne!