Sery z duszą i klimatem

– Pradziadek był majster budowlany, a syna miał tylko jednego i syn poszedł na bacę. Odkąd ino pamiętam, to dziadek sery robił. Potem ojciec, no i teraz ja. Moi synowie też już robią – opowiada Bolesław Bobak z Zębu. – Dziadek robił sery na wesela ludziom. Z mleka krowiego przez cały rok. A on umiał bardzo dobrze zrobić, no to gadali: zróbże! zróbże! To miał zamówienia bez całą zimę. A bez lato bacował w Tatrach. 

I tak kultywując tradycję dziadków rodzina Bobaków żyje z produkcji serów. Robią białe, naturalne i wędzone. Bryndze, bundze, korbacze i inne – z mleka
krowiego i owczego. Od 2004 roku ich gospodarstwo ma certyfikat gospodarstwa ekologicznego.

Sery można kupić w Klubie Zakupowym, a także na targach i jarmarkach oraz na miejscu w Zębie. A warto do Bobaków zajrzeć, zobaczyć jak pracują, posłuchać opowieści o rodzinnych tradycjach, a nawet spędzić u nich kilka dni. Bo rodzina zajmuje się też agroturystyką. W domu wykonanym w tradycyjnym podhalańskim stylu, z płazów świerkowych jest sporo miejsca dla gości. A widoki przecudne. Ich gospodarstwo leży bowiem tuż obok Gubałówki, w najwyżej położonej miejscowości w Polsce (1013 m n.p.m.). Zapach i smak wędzonego sera w połączeniu z pięknym widokiem na Tatry sprawi, że to będzie na pewno niezapomniana wycieczka.

Gospodarstwo ma certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

34-521 Potoczki,
Ząb 175,
tel. 660 291 385