Serolandia – kraina mlekiem i serem płynąca

Na początku to był sposób na życie i przeżycie, a dziś to jest już moja pasja – mówi Zofia Kukucz z Piekielnika. Serolandię wymyśliła 14 lat temu. Nie mogła znaleźć pracy i postanowiła wziąć wszystko w swoje ręce. Zdecydowała, że założy swoją firmę i będzie robić sery – dobre i oparte na tradycyjnych recepturach. Poszła do starego bacy Stanisława i poprosiła, żeby ją wszystkiego nauczył. I tak się to wszystko zaczęło. Dziś robotę w Serolandii ma cała rodzina pani Zofii.

Produkują sery krowie, owcze i kozie – około 80 różnych rodzajów. Gołki, korbacze (korboce), paluchy, supełki, bryndze – wędzone i naturalne.

Dane kontaktowe

Zofia Kukucz „Serolandia”
34-472 Piekielnik 276,
tel 607 524 202,
e-mail: biuro@serolandia.com.pl

Strona www: serolandia.alte.pl

Dobre przepisy

Pomidory nadziewane kozim serem

Składniki

  • 4 duże świeże, niepryskane pomidory
  • 120 g koziego sera
  • 1 łyżka pieczonej czerwonej papryki konserwowej drobno pokrojonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rydzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii
  • szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C na grzanie od góry. Odetnij czubki pomidorów i wydrąż, usuwając nasiona. W miseczce wymieszaj kozi ser z posiekaną czerwoną papryką. Można dodać nieco wydrążonego z pomidorów miąższu. Napełnij pomidory i umieść je w żaroodpornym naczyniu. Posyp tartą bułką i posiekaną bazylią. Skrop oliwą lub olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz około 10 minut, aż bułka tarta lekko się zrumieni.