Sad pani Barabary

Chata musi być pełna

W starym sadzie Basi Kłósek rosną jabłka, gruszki i czereśnie. A w ogrodzie truskawki oraz czarne i czerwone porzeczki. Wszystko dojrzewa naturalnie, bez chemicznych oprysków. Ze swoich owoców młoda gospodyni robi wspaniałe przetwory – kompoty, soki, dżemy i konfitury. Uprawia też ziemniaki oraz cukinie, z których potrafi wyczarować niezwykłe potrawy. – Z cukinii można zrobić zupę, keczup, ale też przyrządzić pyszny pasztet – mówi.

Pani Basia jest prezeską Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata” w Szczepanowicach. Kilkanaście pań działa wspólnie dopiero od ponad roku, ale za to z niezwykłą energią.

Organizują jarmarki, targi, pikniki, przyjęcia, warsztaty kulinarne, spotkania edukacyjne, dożynki, święta. Wspólnie gotują i przyrządzają różne smakołyki. Korzystają ze starych babcinych receptur, ale też wymyślają nowe. Ich pasztet domowy „Smaki lata” z sosem chrzanowo – porzeczkowym oraz truskawkowa fantazja z pieprzem wygrały niejeden konkurs.

Dane kontaktowe

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata”,
33-114 Rzuchowa, Szczepanowice 184,
e-mail: kgwszczepanowice@gmail.com,
tel. 609 090 223
Dobre przepisy

Keczup z cukinii – przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Pełna Chata”

Składniki

  • 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 400 g koncentratu pomidorowego (najlepiej samodzielnie zrobionego)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

Sposób przygotowania

Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na kilka godzin. Następnie gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie możemy przygotować słoiki – dokładnie myjemy i wyparzamy. Po 20 minutach miksujemy warzywa na gładką masę i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do przestudzenia.