Miody z Doliny Tatr

– Mamy około 100 pszczelich rodzin – mówi Jacek Sikoń z Białego Dunajca. Swoje rodzinne gospodarstwo pasieczne „Dolina Tatr” Izabela i Jacek Sikoń prowadzą od 1999 roku. Miody z „Doliny Tatr” uchodzą za wyjątkowo smaczne. – To zasługa pszczółek i oczywiście naszych łąk – czystych jeszcze i nieskażonych chemią. Dużo na nich różnych kwiatów i ziół. Państwo Sikoń nie stosują żadnych chemicznych pożywek i nie dodają do zimowego podkarmiania pszczół antybiotyków. Tylko jesienią odymiają ule przeciwko warrozie (choroba pszczół).

W „Dolinie Tatr” można kupić około 10 rodzajów miodu: akacjowy, gryczany, malinowy, mniszkowy, rzepakowy, spadziowo-nektarowy, spadziowy z drzew iglastych, nawłociowy, wielokwiatowy. Wyjątkowy i bardzo rzadko spotykany jest miód malinowy, który właściciele pasieki polecają na przeziębienia i choroby górnych dróg oddechowych, a także przy miażdżycy i nieżycie żołądka. Ponadto pasieka oferuje pyłek pszczeli i inne pszczele produkty, a także artykuły pszczelarskie – odzież i ule.

Od niedawna w ogrodzie Państwa Sikoniów stoi ulowy domek, w którym można się odstresować i naładować akumulatory. Tak zwana uloterapia wykorzystuje wyjątkowe właściwości pszczół. – Ci, którzy już z niej skorzystali, mówią, że po wyjściu czują się jak nowonarodzeni – zachwala pan Jacek.

Dane kontaktowe

Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Dolina Tatr” – Jacek Sikoń,
34-425 Biały Dunajec,
ul. Jana Pawła II 21,
tel. 602 638 618,
e-mail: dolinatatr@interia.pl

Strona www: www.dolinatatr.pl