Pomidorowa pasja pani Haliny

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Serce Pogórza » Pomidorowa pasja pani Haliny

Pomidorowa pasja pani Haliny

Halina Furtek była nauczycielką wychowania fizycznego. Dziś już na emeryturze prowadzi wraz z mężem niewielkie gospodarstwo. Uprawia fasolę, ogórki, dynie, jarmuż, marchewkę, czosnek oraz kilka gatunków pomidorów gruntowych i tunelowych. A wśród nich: malinowe, koktajlowe, zielone, czarne, żółte i kolorowe. Nie używa pestycydów ani chemicznych środków ochrony.

W tunelach pomidory rosną bezpośrednio na gruncie. Gleba nawożona jest obornikiem i kompostem. – W walce z różnymi chorobami i szkodnikami wykorzystuję siłę natury. Jest wiele wyciągów z różnych roślin, na przykład z pokrzywy, które świetnie radzą sobie z zarazą – mówi pani Halina. – Pokrzywa może być też stosowana jako nawóz. To kopalnia składników odżywczych.

Dane kontaktowe

Zdonia 128,
32-840 Zakliczyn,
tel. 691 294 029
Dobre przepisy

Przecier pomidorowy z Bawolich Serc

Składniki

  • 5 kg pomidorów Bawole Serce
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie lub poszatkowane świeże zioła
  • (duży garnek o grubym dnie, kilka słoików)

Sposób przygotowania

Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój w cząstki. Wrzuć do garnka i smaż na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Aż całkowicie się rozpadną. Lekko przestygnięte pomidory zmiel blenderem na gładką masę. Zagotuj raz jeszcze dodając: sól morską, pieprz czy zioła. Pomidorowy przecier przelej do wyparzonych słoików i zakręć dobrze. Pasteryzuj na sucho w piekarniku nagrzanym do 120 st. C przez około 20 minut. Takiego przecieru możesz użyć w każdej chwili do zupy, sosu albo Krwawej Mary.