Pieczywo z sercem

Opalane drewnem piece, z których wychodzą pyszne, pachnące chleby oraz tradycyjne lisieckie kukiełki mają już ponad 90 lat. – Piece, zainstalowano wtedy, kiedy postawiono nasz dom, w 1923 roku – mówi Władysław Kowalik, właściciel słynnej piekarni w Liszkach. Ale chlebowe rodzinne tradycje sięgają jeszcze dalej. – Piekli moi pradziadowie i rodzice. A ja z kolei fachu nauczyłem swojego syna – mówi pan Władysław. W domu na parterze i w piwnicy najpierw wyrabiane są ciasta na bułki, placki, podpłomyki i chleby, by po uformowaniu i wyrośnięciu wylądować w zabytkowych piecach. Zapach roznosi się na całej ulicy.

– Stosujemy tylko sprawdzone mieszanki mąk. Nie używamy żadnych chemicznych dodatków i polepszaczy. Chleby robimy na prawdziwym zakwasie – pszenne, razowe, żytnie, grahamy – z dumą opowiada piekarz. Kukiełka wyrabiana jest według receptury, która liczy sobie ponoć 400 lat. – A my do niej dokładamy jeszcze doświadczenie i serce. Dlatego jest najlepsza.

Piekarnia jest w trakcie certyfikacji PLM

Dane kontaktowe

Piekarnia Regionalna,
32-060 Liszki 15,
tel. 012 280 71 12

Strona www: www.piekarniaregionalna-liszki.pl