Miody z pasieki Szwagrów

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Kokoszyk » Miody z pasieki Szwagrów

Miody z pasieki Szwagrów

– Nasze miodowe tradycje sięgają czasów pradziadków. To po nich mamy ule, tzw. słowiany – mówi pan Antoni Biela. Pasieka Szwagrów Antka i Marka położona jest w Harbutowicach słynnych z Cisów Raciborskiego oraz rezerwatu przyrody Las Gościbia.

– Mamy trzy pasieki stacjonarne. Jedna z nich położona jest na skraju rezerwatu. W sumie około 50 uli. W naszych pasiekach można zobaczyć wiekowe ule (słowiany), w których żyją i pracują pszczoły. Pozostałe rodziny zasiedlają ule wielkopolskie.

Panowie kochają swoje pszczółki, a one odwdzięczają się miodem najwyższej jakości. – Patrzymy na nie jak na cenne perełki – mówi pan Marek.

Miody Antka i Marka można kupić w KoKoszyku lub na miejscu w Harbutowicach. Najpopularniejsze z nich to: miód wielokwiatowy, akacjowo – spadziowy, lipowo – spadziowy, faceliowo – spadziowy i ze spadzi iglastej. Oprócz miodów panowie sprzedają też figurki (świeczki) z wosku pszczelego, kit pszczeli, wosk pszczeli, pierzgę i pyłek kwiatowy.

Pasieka jest w trakcie certyfikacji PLM.

Dane kontaktowe

32-440 Sułkowice,
Harbutowice 214,
tel. Antoni Biela – 887 438 300,
tel. Marek Bobel – 785 727 024,
e-mail: marek.bobel@gmail.com

Strona www: www.miodowo.com

Dobre przepisy

Ciasto żydowskie – Lekach (miodownik)

Składniki

  • niecałe dwie szklanki naparu z kawy
  • niecałe dwie szklanki dobrego miodu
  • 4 – 5 łyżek koniaku
  • 6 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1, 5 łyżeczki sody
  • 1, 5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów
  • szklanka rodzynek
  • (forma do keksu, 3 osobne naczynia)

Sposób przygotowania

To tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok – Rosz Haszana.

Zagotuj kawę z miodem i po ostygnięciu naparu dodaj koniak. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka z cukrem i olejem, w kolejnym suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, orzechy i rodzynki. Do naczynia z masą jajeczną powoli dodawaj zawartość  naczynia z suchymi składnikami i napar kawowy. Ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Przelej do formy i piecz przez godzinę w 180 st. C.