Gospodarstwo sadownicze prof. Poniedziałka

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Koszyk Lisiecki » Gospodarstwo sadownicze prof. Poniedziałka

Profesorskie brzoskwinie

Duże, słodkie, soczyste i pachnące – takie są brzoskwinie profesora Władysława Poniedziałka z Czułowa. Wszyscy, którzy poznali ich smak, nigdy nie kupią już brzoskwiń w supermarkecie.
Pan Władysław i Jego żona Małgorzata są emerytowanymi profesorami Akademii Rolniczej w Krakowie. W Czułowie mieszkają od 18 lat. To oni sprowadzili do Czułowa uprawę borówki amerykańskiej. Gospodarze nie używają żadnych chemicznych nawozów i oprysków.

Do profesora można przyjechać i rwać brzoskwinie prosto z drzew. Kilogram własnoręcznie zebranych owoców kosztował w minionym roku tylko 2 zł.

Najlepsze i najbardziej wartościowe są oczywiście owoce świeże, ale dżemy i kompoty też wychodzą z nich znakomite. Pani profesor Małgorzata, od zawsze społeczniczka (z jej inicjatywy powstało pierwsze na ziemi lisieckiej stowarzyszenie) z tych domowych brzoskwiń i borówek robi przepyszne konfitury – dla siebie i dla gości.

Gospodarstwo jest w trakcie certyfikacji Produkt Lokalny z Małopolski.

Dane kontaktowe

Gospodarstwo sadownicze
32-060 Liszki,
Czułów 330,
tel. 516 357 980
Dobre przepisy

Kompot z brzoskwiń i rabarbaru

Składniki

  • 0,5 – 1 kg rabarbaru
  • 5 brzoskwiń
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • kilka goździków ok. 10 sztuk
  • 1 kora cynamonu
  • 1 litr wody
  • ewentualnie sok z cytryny

Sposób przygotowania

Rabarbar i brzoskwinie pokrój na około 1 cm kawałki. Zalej wodą z cukrem. Dodaj korę cynamonu i goździki. Zagotuj. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie. Dodaj sok z połówki cytryny. W upalny dzień możesz go podać z kostkami lodu. Jeśli owoców jest dużo możesz potraktować kompot jako deser lub podwieczorek.