Gospodarstwo sadownicze państwa Mastek

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Koszyk Lisiecki » Gospodarstwo sadownicze państwa Mastek

W zgodzie z naturą

Sołtys wsi Czułów Tadeusz Mastek razem z żoną Lucyną prowadzi gospodarstwo sadownicze. Ich wiśniowo-czereśniowy sad najpiękniej wygląda wiosną, gdy drzewa obsypane są białymi i różowymi kwiatami. Mamy odmiany odporne na przymrozki i choroby, dlatego też nie stosujemy żadnych sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin – mówi Tadeusz Mastek. – Staramy się używać tylko preparatów naturalnych, ekologicznych, robimy na przykład opryski z mleka. Państwo Mastek uprawiają też borówki amerykańskie oraz kilka odmian pomidorów. – W tym roku udało mi się wyhodować nawet czarne – mówi dumna pani Lucynka. – Są podobno bardzo zdrowe, bo mają dużo antyoksydantów. Wymiatają wolne rodniki i chronią nas przed rakiem.

Gospodarstwo jest w trakcie certyfikacji PLM.

Dobre przepisy

Tradycyjne szpecle z borówkami

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki masła
  • Dodatek do podania:
  • cukier puder
  • frużelina borówkowa lub świeże owoce borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania

Czyli inaczej kluski kładzione. W Małopolsce znane od czasów zaborów. Proste w przygotowaniu kluski możesz podać zarówno z mięsnym sosem, jak i owocami.

Składniki wymieszaj porządnie w misce, odstaw na kilka minut i zamieszaj raz jeszcze. Zagotuj lekko osoloną wodę w garze. Rozsmaruj cienką warstwę ciasta na lekko mokrej, drewnianej desce. Długim nożem odcinaj kilkumilimetrowe kawałki i trzymając deskę nad garnkiem, wrzucaj kluski do środka. Po wypłynięciu gotuj je dosłownie minutę. Powtarzaj te czynności dla każdej „porcji z deski”. Kiedy wszystkie szpecle będą już gotowe, podsmaż je delikatnie na maśle. A na końcu posyp cukrem pudrem i w zależności od pory roku dodaj świeże borówki amerykańskie lub frużelinę.