Gospodarstwo sadownicze pana Antoniego

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Kokoszyk » Gospodarstwo sadownicze pana Antoniego

Soki z Sadzikowskiego sadu

– Gdy byłem chłopcem, to po pagórkach chodziłem i szczepiłem dzikie drzewka. Od małego mnie to kręciło – mówi Antoni Sadzikowski, właściciel pięknego sadu i owocowego ogrodu w Łękawicy, nieopodal Lanckorony. – Choć z wykształcenia jestem maszynistą, to nazwisko zobowiązuje. Sadzikowski musi przecież być sadownikiem.

Rośnie u pana Antoniego kilka odmian jabłek (Hana, Rubin, Rubinola, Szampion, Antonówka, Szara Reneta), siedem odmian śliw, gruszki, czereśnie, wiśnie oraz agrest, czarna porzeczka i brzoskwinie. W gospodarstwie pomaga mu żona Józefa oraz syn Michał i synowa Monika. Pan Antoni nie stosuje żadnych chemicznych oprysków. Raz w roku używa tylko środka grzybobójczego, zwanego Miedzianem, który jest dopuszczony do ochrony roślin w produkcji ekologicznej. Ze swoich owoców pan Antoni robi soki i syropy, korzystając z tłoczni Inkubatora Kuchennego z Zakrzowie.

Jego soki to sto procent soku w soku. Żadnej wody, żadnych koncentratów, żadnego cukru ani konserwantów. – Proszę popróbować – pan Antoni nalewa złocisty płyn do szklanki. To niewiarygodne, jak smak tego jabłkowego soku różni się od tych z supermarketowych półek! Po prostu rewelacja! – Co więcej, taki sok wcale się nie psuje, może stać nie otwierany nawet rok – zachwala pan Antoni.

Spady oraz jabłka małe i brzydsze kupują Niemcy. – Szukają starych odmian i najważniejsze, aby nie były pryskane chemią. Sprzedają je u siebie w sklepach ekologicznych i robią z nich przetwory dla dzieci.

Gospodarstwo oraz sok jabłkowy dziadka Władka otrzymały certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

Antoni Sadzikowski,
Łękawica 202,
34-124 Klecza Górna,
tel. 785 148 126
Dobre przepisy

Szarlotka z jabłek pana Antoniego

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki dobrej, gęstej śmietany (18 proc.)
  • Pół szklanki cukru pudru lub cukru trzcinowego nierafinowanego
  • Jedno całe jajo i dwa żółtka
  • 1,5 kilograma jabłek – najlepiej Antonówka i Szara Reneta

Sposób przygotowania

Jabłka zetrzeć na grubej tarce i potem odcisnąć. Dodać trochę cynamonu i prawdziwej wanilii. Ciasto dobrze wygnieść i rozwałkować. Połowę ciasta przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Dodać przygotowane jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Wierzch posmarować rozbitym białkiem jajka.
Piec 40 – 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.