Gospodarstwo rolne „Crazy Farm”

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Paczka od Rolnika » Gospodarstwo rolne „Crazy Farm”

Crazy Farm

– Dlaczego „Crazy Farm”? Bo ja jestem taki trochę crazy – uśmiecha się Jan Czaja, właściciel ponad 20-hektarowego ekologicznego gospodarstwa w Rzuchowej.

Gdy w 2004 roku zaczynałem i mówiłem, że można uprawiać zdrowo, naturalnie, ekologicznie, to niektórzy pukali się w głowę. Udało mu się jednak zebrać niewielką grupę zapaleńców. Przekonywał, że w grupie jest łatwiej i taniej, że jeśli zaczną działać razem, to będzie się opłacało. Założyli stowarzyszenie Grupa Od Rolnika i wspólnie zbudowali Centrum Produktu Lokalnego oraz Klub Zakupowy.

Gospodarstwo leży na obszarze Pogórza Ciężkowicko-Rożnowskiego na terenie zespołu dworsko-parkowego w Rzuchowej (gmina Pleśna). Większość to łąki i pastwiska. Pan Jan ma 10 krów mlecznych rasy polskiej czerwono-białej nizinnej (rasa ta objęta jest programem ochrony zasobów genetycznych). Z ich mleka robi sery oraz słynne rzuchowskie masło.

W części parkowej są trzy stawy, w których gospodarz hoduje ryby. Na powierzchni ok. 1 ha uprawia warzywa: ziemniaki, buraki ćwikłowe, ogórki, paprykę, pomidory, cebulę, kalarepę, jarmuż, fenkuł, pietruszkę, koperek, szczypiorek, zioła, a także fasolę „Piękny Jaś”. W sadzie rosną jabłka, orzech włoski oraz malinki. Pan Jan nie stosuje żadnych sztucznych nawozów ani oprysków, tylko obornik i płodozmian.

W uprawie pomaga mu mama, która jest stomatologiem, ale uwielbia prace przy roślinkach. – Odpręża mnie to, odpoczywam – mówi. Gospodarstwo pana Jana jest laureatem konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w roku 2015 w województwie małopolskim w kategorii „ekologiczne gospodarstwo towarowe”. Gospodarstwo ma certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

Gospodarstwo rolne Crazy Farm Jan Czaja
33–115 Janowice k. Zakliczyna, Janowice 31,
tel. 608 424 660
Dobre przepisy

Duszony fenkuł

Składniki

  • 3 bulwy fenkułu
  • 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
  • 2 cebule
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 150 ml warzywnego bulionu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Bulwy fenkułu dokładnie myjemy, odcinamy zielone części (można zachować je do dekoracji). Bulwy kroimy wzdłuż w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w krążki cebulę. Po kilku minutach dodajemy fenkuł. Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i oliwki oraz bulion. Znów przykrywamy i dusimy jeszcze przez 20 minut aż fenkuł będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.