Gospodarstwo pani Renaty

Lubię odkrywać nowe smaki

Swoje małe gospodarstwo Renata Czak prowadzi w Cholerzynie. Uprawia warzywa i owoce w zasadzie na własne potrzeby. Nadwyżki trafiają do Koszyka Lisieckiego. Bakłażany, papryka, pomidory, cebula, cukinia, pietruszka, koperek rosną pięknie bez sztucznych nawozów i oprysków. Po ogródku biega małe stadko szczęśliwych kurek, które karmione są wyłącznie własnym zbożem i warzywami. Pani Renata robi też różnego rodzaju przetwory według starych, tradycyjnych przepisów, które twórczo modyfikuje. Uwielbia odkrywać nowe krainy smaków i zapachów. Jej pierogi (ze szpinakiem i fetą) i krokiety (z mięsem, kapustą i grzybami, szpinakiem) należą do ulubionych dań klientów Klubu Zakupowego.

– Sekret dobrych pierogów tkwi przede wszystkim w dobrym cieście i odpowiednich proporcjach składników – mówi pani Renata.

Gospodarstwo jest w trakcie certyfikacji PLM. 

Dobre przepisy

Pieczone bakłażany

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 3 żółte albo zielone papryki
  • 4 cebule
  • 6–7 pomidorów
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 5–6 łyżek oliwy
  • 2–3 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Sposób przygotowania

Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i cebulę pokrój w plasterki, a papryki w paseczki. Warzywa posyp solą, pieprzem i listkami tymianku. Bakłażany pokrój wzdłuż na grube plastry, nie odrywając jednego plastra od drugiego. Rozsuń plastry, posyp solą. Pomiędzy plastry bakłażanów włóż plasterki cebuli, pomidorów i paski papryki. Duże żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Bakłażany poukładaj blisko siebie. Posyp tymiankiem, połamanymi liśćmi laurowymi i pokrojonym czosnkiem. Skrop oliwą i podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. bez przykrycia. Następnie przykryj naczynie i piecz jeszcze przez 45 minut, w temperaturze 180 stopni C. Można podawać na gorąco lub na zimno.