Gospodarstwo pani Krystyny

W markecie jedzenia nie kupuję

Mam zdrowe jedzenie i dobre zdrowie. Uwielbiam pielęgnować roślinki, cieszy mnie to – mówi Krystyna Kopeć z Kaszowa, która wraz z mężem Janem zajmuje się kilkuhektarowym gospodarstwem. Oboje są już na emeryturze, ale energii i pasji można im tylko pozazdrościć. Uprawiają głównie zboże i warzywa:
ziemniaki, buraki, marchew, cebulę, pietruszkę, pasternak oraz owoce – borówkę, jeżyny bezkolcowe, maliny i czereśnie. Dumą pani Krysi jest czarna i biała rzepa oraz aromatyczny fenkuł (koper włoski). Gospodarze nie stosują żadnych środków ochrony roślin ani sztucznych nawozów, wyłącznie własny obornik i gnojowicę. Na własne potrzeby hodują 2 krowy, a także kaczki i kury, które swobodnie biegają po ogrodzie. Dzięki temu mają mleko, śmietanę, masło, ser i jaja. – Nasze kurki jedzą to samo, co my. Nie dajemy ich żadnych gotowych pasz. Pani Krystyna robi ze swoich jarzyn i owoców przetwory, które przez całą zimę można kupować w Koszyku Lisieckim. Jej specjalnością jest kiszony barszcz czerwony bez dodatku octu. Podobno najlepszy w Małopolsce.

Gospodarstwo pani Krysi ma certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski (PLM).

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

32–060 Liszki
Kaszów 276
Dobre przepisy

Sałatka z brokułów z serem feta i sosem olejowo-czosnkowym

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • kostka sera feta
  • 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • (duża miska, słoik , sito, duży garnek)

Sposób przygotowania

Tym co sprawia, że ta sałatka jest taka pyszna jest właśnie jędrny, zielony brokuł. Aby osiągnąć ten efekt musisz go poddać procesowi blanszowania. Zagotuj litr wody w dużym garze. Podziel brokuł na różyczki i ułóż na sicie. Zanurz sito w gorącej, gotującej się wodzie na około dwie minuty. Pokrój lub połam ser feta na mniejsze kawałki do dużej miski. Dodaj ostudzony brokuł. Najszybszym i bardzo praktycznym sposobem na zrobienie sosu jest użycie niewielkiego słoika. Jeśli masz taki po małej musztardzie, nie krępuj się!Do słoika wlej olej, sok z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz. Zakręć słoik i potrząsaj nim w górę i w dół do uzyskania gładkiej konsystencji, tak jakbyś robił wymyślnego drinka. Teraz polej nim swoją sałatkę i wymieszaj.