Gospodarstwo agroturystyczne U Maciejowej

Strona główna » Kluby zakupowe » Klub Zakupowy – Kokoszyk » Gospodarstwo agroturystyczne U Maciejowej

Przetwory u Maciejowiej

O Maćku Szymanowskim znajomi mówią człowiek – orkiestra. Doktorant na wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz wieloletnim drużynowy ZHP wraz z mamą prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „u Maciejowej”. Słynie ono ze smacznych wypieków, przetworów owocowo-warzywnych oraz wszelkiego rodzaju soków i syropów, które nagradzane były na wielu kulinarnych konkursach.

Specjalnością pana Maćka są: truskawki w sosie z bzu czarnego, galaretka porzeczkowa z nuta rozmarynu i maliny, syrop z miętą i pokrzywą oraz sorbet z róży. Oczywiście nie ma tu mowy o jakichkolwiek sztucznych dodatkach, takich jak konserwanty, barwniki czy zagęszczacze. Pana Macieja pasjonują naturalne, ekologiczne metody uprawy oraz zielarstwo. W swoim ogrodzie uprawia różne gatunki ziół. Swoją wiedzą lubi się dzielić, dlatego też organizuje warsztaty edukacyjne o zdrowym odżywianiu dla dorosłych i dla dzieci.

Jego specjały można kupić na lokalnych jarmarkach i targach (np. w Lanckoronie), a także w Klubie Zakupowym KoKoszyk bądź na miejscu w gospodarstwie.

Dane kontaktowe

„U Maciejowej”,
34 - 143 Lanckorona,
Jastrzębia 171,
tel. : 668 002 070,
e-mail: biuro@umaciejowej.pl

Strona www: umaciejowej.pl

Dobre przepisy

Pierogi z pokrzywą

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • niecała szklanka przegotowanej wody

Farsz:

  • 80 dag liści pokrzywy
  • 40 dag masła
  • 30 dag tartej bułki
  • łyżka mąki
  • 1 jajo
  • duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pokrzywa to niezwykły chwast. Ma mnóstwo składników odżywczych. Znamy herbatki z pokrzywy, ale można też zrobić z niej zupę albo farsz do krokietów czy pierogów.

Zagnieć ciasto na pierogi na drewnianej desce lub stolnicy. Rozwałkuj je i wytnij szklanką kółka. Pokrzywę gotuj w osolonym wrzątku przez co najmniej 10 minut. Odsącz i posiekaj lub przetrzyj przez sito. Dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dodaj trochę mąki, jeśli farsz wydaje ci się zbyt rzadki. Na każdym wyciętym z ciasta kółku połóż łyżkę farszu. Nawilż lekko brzegi ciasta i zlepiaj pierogi ze sobą. Gotuj w osolonej wodzie (kilka minut od wypłynięcia) i polej roztopionym masełkiem.