Fasolowe Królestwo

Fasolowe Królestwo babci Janiny

– Najstarsi mieszkańcy naszego regionu mówią, że „Piękny Jaś” był u nas zawsze – mówi Janina Molek, która z wnukami prowadzi Fasolowe Królestwo. Miłość do „Pięknego Jasia” towarzyszy jej od dzieciństwa. Pamięta, jak jej babcia przyrządzała z Jasia niezwykłe potrawy. Robiła pasztety, pierogi, ale też słodkie ciasta i ciasteczka, a nawet torty! Uczyła się od niej, a potem od mamy. Teraz swoją wiedzę przekazuje wnukom.

– Bo z fasoli można zrobić wszystko! – mówi pani Janina. – Od tortu po wódkę. Tajemną recepturę na wódkę fasolówkę przekazał pani Janinie wujek, który już podczas I Wojny Światowej słynął z jej produkcji. – Nasza wódka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi! – mówi dumna.

Ziarenka fasoli mogą zamienić się w chipsy, kotlety, pasty, pierogi na słodko i ostro oraz pasztet. – Taki pasztet może być zdrowszy niż mięso. „Piękny Jaś” zawiera mnóstwo magnezu i minerałów. Fasola zastępuje w stu procentach mięso – podkreśla właścicielka Fasolowego Królestwa.

I chociaż pani Janina niezwykle ceni sobie tradycję i stare receptury, to ma duszę twórczą i lubi wymyślać nowe fasolowe potrawy. Jej kunszt doceniają najlepsi kucharze. Babcia Janina zapraszana jest na różne pokazy, festiwale, a nawet do telewizji. Gotowała wspólnie z Mikołajem Reyem i Karolem Okrasą.

Jej Fasolowe Królestwo oraz produkty: pasztet z fasoli z grzybami leśnymi i pasztet z fasoli z marchewką mają certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

Fasolowe Królestwo
33–316 Rożnów, Tropie 13,
tel. 694 619 642
e-mail: janina@pieknyjas.pl

Strona www: www.piekny-jas.pl

Dobre przepisy

Jaś na słodko – przepis babci Janiny

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli „PięknyJaś”
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

Podgrzany miód wymieszaj z sokiem z cytryny. Ciepłym sosem polej ciepłą fasolę. Posól. Potrawę możesz też przygotować inaczej: fasolę odcedź gdy jeszcze jest twarda. Wymieszaj ją z 2 łyżkami masła, 3 łyżkami miodu i szczyptą soli. Wsyp do żaroodpornego naczynia i zapiekaj pod przykryciem przez ok. 40 min. w średnio gorącym piekarniku. Przed podaniem skrop cytryną.