Eko-jaja

– Historia chowu kur w naszym gospodarstwie rozpoczęła się w roku 1960 od rasy kur zielononóżek i z kilkuletnią przerwą trwa do dziś – mówi Jerzy Świdergał z Graboszyc. Jego kurze stado liczy ponad 1000 sztuk. Są w nim kury nioski kilku ras. Od czterech lat gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny. Co oznacza, że kury mają wolny wybieg na świeżym powietrzu, gdzie mogą swobodnie skubać trawę. Dokarmiane są wyłącznie naturalnymi, ekologicznymi paszami.

– We wszystkich innych rodzajach hodowli kur dopuszczalne są pasze przemysłowe i zboża różnego pochodzenia – tłumaczy pan Jerzy. Jego eko-jaja spełniają wszystkie unijne standardy. Klienci chwalą ich jakość i smak. A pan Jerzy zapewnia, iż mają najwyższą wartość odżywczą.

Gospodarstwo ma certyfikat PLM.

Wyróżniono certyfikatem „Produkt Lokalny z Małopolski”

PLM

Dane kontaktowe

32-640 Zator,
Graboszyce 112,
e-mail: swidergalg@interia.pl