Bacówka Szymoszkowa

Bacówka Szymoszkowa

Podczas tegorocznych VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych jurorzy zdecydowali, że najlepsze oscypki robi Marian Barnaś z Bańskiej Niżnej, który ma bacówkę obok Polany Szymoszkowej. Jurorzy oceniają nie tylko smak serów, ale także ich zapach, wygląd i gramaturę. W rodzinie pana Mariana bacowanie i produkcja serów mają długą tradycję. Dziś pan Marian bacuje razem z synem Jackiem. Mają pod opieką ponad 400 owiec i 4 krowy.

– Mój ojciec z oscypkami i bacówką związany jest od lat. Wcześniej był juhasem, a dwa lata temu został bacą. Pomagam mu. Od pewnego czasu regularnie razem pracujemy na bacówce – mówi pan Jacek. A baca na pytanie, jak zrobić najsmaczniejszy oscypek, odpowiada, że trzeba w „pucenie” serka włożyć całe serce, a nie robić tego po łebkach. – Wtedy na pewno oscypek wyjdzie smaczny – zapewnia. Syn dodaje, że trzeba bardzo starać się przy każdym z etapów produkcji. – Jeśli chociaż jedną rzecz zrobi się byle jak, to później to wyjdzie.

Dane kontaktowe

Bacówka obok Polany Szymoszkowej

Strona www: szymoszkowa.pl

Dobre przepisy

Oscypek z grila z żurawiną

Składniki

  • Prawdziwy oscypek z bacówki
  • Konfitura z żurawiny, najlepiej przygotowana samodzielnie
  • Kilka listków roszponki lub rukoli

Sposób przygotowania

Oscypek pokroić na plastry grubości ok. pól centymetra. Piec na grillu lub na odrobinie oliwy na dobrze rozgrzanej patelni. Upieczone, zarumienione plastry sera ułożyć na talerzu. Dodać żurawinę i udekorować roszponką lub rukolą.